It’s not about services, it’s about research & education community’s needs!

Statistics of education in Kosovo (2021/22)

0
Higher Educational Institutions (HEI)
0
Students and staff
0
Pupils and teachers
0
Population in Kosovo
0
Primary and secondary schools

What is KREN?

The establishment of the Kosovo Research and Education Network (KREN) has started since 2019, through the project for the Kosovo Digital Economy (KODE), supported by the International Development Association (IDA) and implemented within the Ministry of Economy (ME).

All activities, investments, hardware, and software communication infrastructure of KREN are dedicated to the needs of Higher Education Institutions (HEIs), including public and private ones. In the future, with the approval of the Government of Kosovo, secondary and primary schools may also be included in the KREN network.

Goals – Ongoing

 • Increasing the participation of Kosovar professors/scientific workers in research and development activities led by the international scientific and educational community;
 • Raising the educational and research level in Kosovo to the levels of European Union (EU) countries, from the aspect of providing technological opportunities in education and research;
 • Strengthening of Kosovar HEIs in their function as disseminators of high-level knowledge, and as implementers and promoters of research-scientific activity;
 • General objectives for socio-economic and cultural development of the country and for regional and European integration.

Events

your event

Publish your event

Why not to share info about your event with other KREN partners.  The registration proces is straight forward.

your event

Empower knowledge

Upcoming Priorities

see all news

KREN FEDERATION

Federated identity allows authorized users to access multiple applications and domains using a single set of credentials. Very challenge process for next few months which must be done. Collaboration is key for success.

SUPPORT & TRAINING

The process of digitization involves “changing the culture” of how people think, work together, and share knowledge. Support and training are crucial for the success and advancement of the R&E community.

DATA REPOSITORIES

A challenging task with a high priority and need for the KREN community. The data required for study, researching and development will soon be accessible, including statistics on the population, agriculture, geography in GIS format, and graduate theses.

KREN Members

 • ❗ Lajm i rëndësishëm për komunitetin e KREN-it! 🎓🌐

  Jemi këtu për të ndarë me ju një informatë të rëndësishme në lidhje me sigurinë e rrjetit dhe faqet tuaja të internetit. Ju njoftojmë se kemi arritur një marrëveshje të re të rëndësishme me GEANT dhe kompaninë lider në industrinë e sigurisë, Sectigo. Përmes kësaj marrëveshjeje, të gjitha universitetet që
 • Lidhja me Eduroam në Universitetet Publike në Kosovë!

  KREN ka aktivizuar lidhjen me eduroam në Universitetet Publike në Kosovë! Çfarë është eduroam? “Eduroam” (roaming arsimor) është shërbim i sigurt i aksesit në roaming në mbarë botën. Ky shërbim u zhvillua për komunitetin ndërkombëtar të kërkimit shkencor dhe arsimit. ”Eduroam” u mundëson studentëve, kërkuesve dhe stafit nga institucionet pjesëmarrëse
 • E ardhmja është dixhitale me KREN!

  E ardhmja është digjitale me KREN! Misioni i KREN-it është të fuqizojë transformimin digjital në komunitetin e hulumtimit dhe edukimit, duke nxitur inovacionin, zhvillimin e infrastrukturës dhe shërbimeve të avancuara të nevojshme për të mbështetur zhvillimin e arsimit të lartë në Kosovë. Ndjejmë kënaqësinë të ndajmë videon përmbledhëse të shërbimeve
 • ITP’s Digital Transformation Center partnering with a global investment company to attract international businesses to the Park and support scaleups

  At a time when the ITP Prizren is becoming home to an increasing number of local companies, its efforts on attracting international tech businesses and startups have taken a boost following an agreement with an upcoming tenant to jointly implement a “soft-landing platform” – a package of services of ITP’s
 • Përdorimi i teknologjisë për të lehtësuar tranzicionin nga arsimi në biznes

  Në këtë sesion folësit diskutuan për përfitimet e përdorimit të teknologjisë për të lehtësuar tranzicionin nga arsimi në biznes. Folësit ndanë njohuritë e tyre mbi mundësitë e gamifikimit dhe nanomësimit, ku përdorimi i tyre në trajnimin dhe zhvillimin profesional mund të ndihmojë studentët të zhvillojnë aftësitë dhe njohuritë e nevojshme
 • Sesioni: Si të bëhet Ligjërimi Atraktiv?

  Gjatë sesionit për të bërë ligjërimin atraktiv, folësit theksuan metodat për rritjen e efektivitetit dhe angazhimit të të mësuarit. Ata diskutuan gjithashtu për metodat e avancuara përmes mjeteve harduerike dhe softuerike, duke përfshirë teknologjitë e reja si inteligjenca artificiale (AI), realiteti virtual/rajonal (VR/AR) dhe gamifikimi. Nëpërmjet këtyre teknologjive të reja,
 • Sesioni i Teknologjisë së Avancuar në Edukim

  Në sesionin mbi Teknologjinë e Avancuar, ndihmës drejtoresha për mbështetjen e Arsimit në CARNET Aleksandra Mudrinić Ribić prezantoi aktivitetet dhe projektet arsimore të CARNET, dhe tregoi se si ato zbatohen në praktikë. Ajo gjithashtu ka theksuar që teknologjitë e avancuara dhe inteligjenca artificiale kanë potencial të madh për të ndryshuar
 • Sesioni i Menaxhimit dhe Zbatimit Elektronik

  Gjatë sesionit mbi Menaxhimin dhe Zbatimin e Mësimit Elektronik, folësit ndanë njohuri të vlefshme mbi planifikimin e trajnimeve, përdorimin e teknologjisë së e-mësimit për të monitoruar përformancën e studentëve dhe potencialisht përdorimin e Sistemit të Menaxhimit të Mësimit (LMS). Paneli i ekspertëve, duke përfshirë Besnik Berishën si moderator dhe Antigona
 • Sesioni i prezantimit të KREN-it

  Në sesionin e prezantimit të rrjetit KREN morën pjesë Fjolla Restelica Ahmeti, Koordinatore e Projektit për Ekonomi Digjitale në Kosovë (KODE) dhe Goran Skvarc, këshilltar në CARNET. Fjolla Restelica Ahmeti gjatë këtij prezantimi theksoi rëndësinë e themelimit, funksionimit dhe planet e ardhshme të KREN si dhe rolin e tij në
 • Fjalimet në Konferencën e Përdoruesve të KREN-it

  Në ambientet e Universitetit të Prishtinës u mbajtë Konferenca e Parë e Përdoruesve të KREN, e cila i shërbeu komunitetit për hulumtim, edukim si dhe përdoruesve të KREN për rrjetëzim, informim dhe zhvillim. Qëllimi i kësaj konference ishte ngritja dhe zhvillimi i komunitetit të hulumtimit dhe edukimit në Kosovë. Sesionet